Universitat Rovira i Virgili

Gènere

Ens acollim al paradigma feminista com a marc interpretatiu que possibilita la visibilitat, la il·luminació i la identificació de fenòmens que no són pertinents ni significatius des d'altres posicions i enfocaments, gràcies a la utilització de conceptes creats o resignificats des del propi paradigma (androcentrisme, patriarcat, gènere, violència de gènere, assetjament sexual, entre altres).

En aquesta línia, assumim una posició crítica cap a la subordinació de les dones i les discriminacions en funció del gènere. Mitjançant la perspectiva interseccional, analitzem les opressions socials que emergeixen a la cruïlla del gènere amb altres eixos de discriminació com la classe, la cultura, l'ètnia, l'orientació sexual, l'edat, la diversitat funcional...

Aquestes reflexions conceptuals no poden deslligar-se de pràctiques de transformació i acció social que tenen implicacions polítiques importants. En les nostres pràctiques, la dimensió política adopta un compromís actiu i participatiu amb els canvis socials.

Alguns dels projectes i publicacions en aquesta línia es realitzen pel grup GrediDona, investigadores en l'àrea de gènere que aposten per la transformació social (http://gredidona.blogspot.com.es/).

Gènere. Contextos d'intervenció i temàtiques de la línia

  • La identificació, denúncia i anàlisi de la generització present en l'estructura social i la seva influència en l'àmbit personal, educatiu, social i laboral.
  • L'abordatge de les violències en funció del gènere i les seves múltiples manifestacions com a expressió màxima de poder.
  • El disseny, aplicació i avaluació d'intervencions socioeducatives feministes amb perspectiva interseccional.
  • El desenvolupament de la pedagogia feminista.
  • La sensibilització, formació i difusió de sabers i pràctiques feministes.